Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

ΘΕΩΡΟΥΝ «ΜΠΑΤΑΧΤΣΗ» ΤΟ ΜΙΣΟ ΛΑΟ!

- Εφορία και ΕΦΚΑ στέλνουν 1.000 κατασχετήρια την ημέρα

- Επιπλέον επιβαρύνσεις θα φέρουν 11 νέα μέτρα που ενεργοποιούνται από την 1η του έτους

XRHMATA KATASXESEIS
 • Την ώρα που η Κυβέρνηση επιχειρεί να «πουλήσει» στους αγρίως φορολογούμενους πολίτες το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο κι αυτό φαίνεται πως θα συναντήσει εμπόδια μέχρις ότου φτάσει στους δικαιούχους (σε όσους τελικά φτάσει), οι πολίτες καθημερινά ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, προσπαθώντας να επιβιώσουν. 
Φόροι, εισφορές και πάσης φύσεως χαράτσια τους έχουν γονατίσει, με αποτέλεσμα, σήμερα οι μισοί Έλληνες να χρωστούν στο Δημόσιο και αρκετοί από αυτούς να έρχονται αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, χωρίς μάλιστα πολλές φορές να λαμβάνουν ούτε μια ειδοποίηση! Εάν αναλογιστεί κανείς ότι προ των πυλών βρίσκονται νέοι φόροι και περικοπές, είναι βέβαιο ότι από τη νέα χρονιά η κατάσταση με τους υπερχρεωμένους πολίτες θα επιδεινωθεί δραματικά!

Σωρηδόν οι κατασχέσεις 
Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο οι κατασχέσεις πέφτουν «βροχή». Αδιάψευστος μάρτυρας τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με τα οποία στα δίχτυα κατασχέσεων και λοιπών αναγκαστικών μέτρων είσπραξης είχαν πιαστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο σχεδόν 1 εκατ. φορολογούμενοι, καταγράφοντας αύξηση κατά περίπου 20.000 μέσα σε ένα μήνα.
Αποκαλυπτικό είναι και το δημοσίευμα του Δ/ντή Σύνταξης της γνωστής ιστοσελίδας medlabnews.gr Αλ. Γιατζίδη, που αναφέρεται στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, επί δικαίων και αδίκων! Από την μία η Εφορία μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), και από την άλλη ο ΕΦΚΑ μέσω του ΚΕΑΟ στέλνουν κατασχετήρια για λογαριασμούς στις τράπεζες (όλες) σε χρόνο μηδέν. Χίλια κατασχετήρια την ημέρα στέλνουν, με αποτέλεσμα μέχρι τώρα να έχουν επιβάλει σε 1.000.000 πολίτες, κατασχέσεις των λογαριασμών τους και αναμένεται να προβούν στο επόμενο διάστημα σε ακόμη 1.000.000.

Ό,τι βρούν…
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει «από τις κατασχέσεις δεν γλιτώνει κανείς. Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι που δεν είχαν ιδέα ότι χρωστούσαν βρέθηκαν να μην έχουν από την μια στιγμή στην άλλη ούτε ένα ευρώ στον λογαριασμό τους. Απλοί άνθρωποι, βρίσκονται ξαφνικά με κατασχεμένους λογαριασμούς. Μπορεί να είστε συνδικαιούχοι σε λογαριασμό (μάνα – γιος, μάνα – κόρη, δύο συνεργάτες, αδέλφια κλπ) αν είστε με κάποιον που χρωστάει στην εφορία ή στο ΚΕΑΟ κινδυνεύετε να σας πάρουν τα μισά από τα χρήματά σας. Και δεν υπολογίζουν αν είναι σύνταξη, μισθός ή ένα νοίκι.
»Ένα χρέος που δεν μπορεί να φαντάζεστε μπορεί να είναι η αιτία που θα σας επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής κατάσχεσης. Υπάρχουν παραδείγματα ανθρώπων που πριν από δεκαπέντε χρόνια (πραγματικό) είχαν βρεθεί στην διοίκηση μιας εταιρείας, η εταιρεία να έχει κλείσει, να έχει πτωχεύσει, να έχει αλλάξει χέρια και επειδή μπορεί να φαινόταν στο σύστημα ότι χρωστούσε, είτε σε εφορία είτε στον ΕΦΚΑ, να προβαίνουν σε κατάσχεση λογαριασμών του τότε διαχειριστή. Έχουν κατάσχει έτσι σε ανθρώπους που απλά είχαν υπαλληλική θέση – διοικητική για ένα μικρό διάστημα, η εταιρεία να έχει καταβάλει τις οφειλές της, η εφορία ή ο ΕΦΚΑ να μην είναι ενημερωμένοι και να χρειάζεται να αποδείξει ο φορολογούμενος ότι δεν είναι ‘ελέφαντας’, ότι δεν χρωστά. Πώς; Δικαστικά. Τι σημαίνει αυτό το καταλαβαίνετε όλοι. Χρόνο, δικαστήρια, έξοδα και φυσικά όσο διάστημα διαρκεί η διαδικασία θα είναι κατασχεμένοι λογαριασμοί. Παίρνουν ό,τι βρουν, ακόμα και 0,01 λεπτά. Ό,τι βρίσκει, το σύστημα το δεσμεύει και το αποδίδει στην ΑΑΔΕ ή το ΚΕΑΟ.
»Οι τράπεζες από την άλλη με το που τους έρθει το κατασχετήριο, αυτοστιγμή δεσμεύουν όλους τους λογαριασμούς του οφειλέτη. Αφήνουν μόνο τον ακατάσχετο (αν έχει δηλωθεί σωστά στο ΤΑΧΙS). Και φυσικά δεν ειδοποιούν. Ο φορολογούμενος το μαθαίνει όταν πάει να πληρώσει για κάτι, με τα λεφτά που νομίζει ότι έχει στον λογαριασμό του και διαπιστώνει ότι δεν του έχουν αφήσει ούτε ευρώ….».

Στο τραπέζι και οι πλειστηριασμοί
Στην ενδιαφέρουσα αυτή ανάλυση γίνεται λόγος και για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, ένα μέτρο αναγκαστικής είσπραξης που αναμένεται να… κερδίσει έδαφος με το που θα ισχύσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Οι προϊστάμενοι των Εφοριών αναμένεται να αρχίσουν να εκδίδουν κατασχετήρια σε μεγάλη κλίμακα, προκειμένου να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα. 

Προ των πυλών νέοι φόροι 
Κι ενώ έτσι έχει η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, οι πολίτες δεν θα προλάβουν να… χαρούν το πολυδιαφημισμένο κοινωνικό μέρισμα, καθώς 11 μέτρα θα ενεργοποιηθούν από την Πρωτοχρονιά, τα οποία θα επιφέρουν νέες επιβαρύνσεις σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με «Τα Νέα», αυτές αποκωδικοποιούνται ως εξής:
- Χαμηλοσυνταξιούχοι: Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν το 2018 περικοπή στο ΕΚΑΣ το οποίο καταργείται και για όλους στο τέλος του 2019.
- Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών μέσω του υπολογισμού των εισφορών επί του αθροίσματος φορολογητέου εισοδήματος και καταβληθέντος εντός του 2017 εισφορών.
- Ιδιοκτήτες Ακινήτων: Περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. 
- Μισθωτοί και Συνταξιούχοι: Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 9.000 ευρώ τον χρόνο θα διαπιστώσουν μια μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο.
- Τρίτεκνοι – Πολύτεκνοι: Μαχαίρι αναμένεται να μπει στο πολυτεκνικό επίδομα (500 ευρώ ανά παιδί) που κοστίζει στον προϋπολογισμό περίπου 250 εκατ. ευρώ και να ενισχυθεί με νέα κριτήρια το επίδομα σε όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά με χαμηλά εισοδήματα.
- Ιατρικά έξοδα: Τέλος η έκπτωση φόρου για πάνω από 1 εκατ. φορολογουμένους. Για να εξοικονομηθεί ποσό της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ η Εφορία στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2018 δεν θα αναγνωρίσει για έκπτωση καμία από τις αποδείξεις για τις δαπάνες σε γιατρούς, φάρμακα, νοσήλεια, κ.ά. που εκδόθηκαν μέσα στο 2017.
- Επίδομα θέρμανσης: Για να περικοπεί η ετήσια δαπάνη του επιδόματος θέρμανσης κατά 50%, τα εισοδηματικά κριτήρια θα γίνουν αυστηρότερα και το ποσό του επιδόματος ανά λίτρο θα περιοριστεί. Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα είτε θα κοπεί για χιλιάδες νοικοκυριά είτε θα μειωθεί.
- Οφειλέτες: Ευκολότερα θα χάνουν την ρύθμιση των 100 δόσεων οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2018.
- Κάτοικοι 32 νησιών: Το ειδικό καθεστώς της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ θα αποτελεί παρελθόν στο τέλος του έτους αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές να παρατείνει την διάρκειά του για έναν χρόνο ακόμη.
- Εκμίσθωση ακινήτων μέσω Airbnb: Αντιμέτωποι με την πληρωμή φόρου έως 45% θα βρεθούν όσοι αποκτούν εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb.
- Ξενοδοχεία: Από την 1η Ιανουαρίου 2018 επιβάλλεται φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα. Ο φόρος ανέρχεται από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ για ημερήσια χρήση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου