Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Της Ι.Μ. Δημητριάδος, οι επίμαχες εκτάσεις στις Νηες


Νέα δεδομένα στην υπόθεση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κτημάτων στις Νηες Σούρπης όπου ενδιαφέρεται να επενδύσει η Εταιρεία Dolphin Development, διαμορφώνονται από πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε στο πλαίσιο προδικασίας για την υπόθεση, στοιχεία της οποίας κοινοποίησε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, κ. Χρήστος Μπουκώρος.

Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη αυτή, οι επίμαχες εκτάσεις περιήλθαν στην Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού από την Ιερά Μονή Ξενιάς και δεν συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών, που η Μονή είχε παραχωρήσει στο Δημόσιο. Όπως παρατήρησε ωστόσο, ο βουλευτής, η εν λόγω πραγματογνωμοσύνη δεν προδικάζει και την γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, το οποίο επίσης ασχολείται με την υπόθεση, αν και εκτιμάται, ότι εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να αγνοηθεί.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση μου (και οι οποίες δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης)  οι πραγματογνώμονες, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι εκτάσεις που πωλήθηκαν ή εκμισθώθηκαν στους επενδυτές, αναφέρονται στα συμβόλαια, στους τίτλους ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Ξενιάς από την οποία, με συμβόλαιο, είχαν παραχωρηθεί στην Μητρόπολη Δημητριάδος από το 1980» τόνισε ο κ. Μπουκώρος, προσθέτοντας ότι στην πραγματογνωμοσύνη αναφέρεται ξεκάθαρα πως όλα τα ακίνητα που αναφέρονται στα συμβόλαια πώλησης και εκμίσθωσης από την Ι.Μ. Δημητριάδος προς την Ανώνυμη Εταιρεία, περιλαμβάνονται στους τίτλους ιδιοκτησίας της Ι.Μ. Ξενιάς και ΔΕΝ περιλαμβάνονται στις εκτάσεις που παραχωρήθηκαν από την Ι.Μ. Ξενιάς στο Δημόσιο, με βάση τη διανομή του 1958, προς αποκατάσταση των ακτημόνων της περιοχής.
Κατόπιν αυτών, ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους τοπικούς φορείς, πολιτικούς και άλλους, να αντιμετπιστεί με περισσότερη θέρμη το ζήτημα των επενδύσεων στον τόπο μας.
«Βλέπετε ότι σήμερα, συνέπεσε να είναι μια μέρα που για δύο μεγάλες επενδύσεις στη χώρα, στις Σκουριές, αλλά και στο Ελληνικό, παρουσιάζεται έντονος προβληματισμός από την πλευρά των επενδυτών» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι χωρίς νέες επενδύσεις δεν πρόκειται να δημιουργηθούν νέες και υγιείς θέσεις εργασίας, ούτε μπορεί νε κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης.
« Χωρίς επενδύσεις, το μόνο που θα μοιράζουμε στους Έλληνες πολίτες είναι η φτώχεια» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος εξάλλου, στους λόγους που τον οδήγησαν να γνωστοποιήσει  τις πληροφορίες επί του θέματος που περιήλθαν σε γνώση του, είπε ότι το έκανε για να πάψουν οι πολέμιοι της συγκεκριμένης, αλλά και άλλων επενδύσεων, να σπεκουλάρουν και να λένε – εκφράζοντας προσωπικές τους εκτιμήσεις και μόνο – ότι η Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού παραχώρησε εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο.
Όσον αφορά στο χρόνο που αναμένεται να συνεδριάσει το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για την υπόθεση, ο κ. Μπουκώρος δήλωσε πως δεν είναι γνωστό, ευχήθηκε πάντως, η απόφασή του να είναι στην κατεύθυνση της πραγματογνωμοσύνης.
Αξίζει να σημειωθεί πως, η συζήτηση για την επένδυση στις Νηες ξεκίνησε πριν 12 χρόνια. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον βουλευτή, το θετικό είναι πως το ενδιαφέρον των επενδυτών – παρά τις μακροχρόνιες καθυστερήσεις και τα προβλήματα που έχουν προκύψει – συνεχίζει να υφίσταται και για αυτό – όπως είπε – οφείλει ο καθένας από την μεριά του, να ασκήσει την θεμιτή πίεση για να ξεκαθαρίσουν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου